Pozostaje w temacie dyni ;) Specjalnie dla Asi przepis na muffinki, które możemy zrobić z dowolnym nadzieniem. Najlepiej smakują oczywiście z domowymi przetworami i gorzką czekoladą.
Jesienne muffiny z nadzieniem dyniowym
Składniki:
Miska 1 suche składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu)
Miska 2 mokre składniki:
- 2 jajka
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju kokosowego (ew. oleju rzepakowego)
Mokre składniki wlewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy. Ważne aby ciasto wymieszać szybko i go nie zamęczyć. Tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki. Absolutnie nie mieszamy ciasta mikserem.
Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżkę ciasta. Następnie na ciasto nakładamy po łyżeczce dżemu dyniowo - pomarańczowego (oczywiście polecam mój przepis;)) Dżem przykrywamy odrobiną ciasta. Masy powinno wystarczyć idealnie na 12 muffinek. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 st C. Pieczemy do momentu aż muffinki urosną i zrobią się złoto - brązowe (ok. 20 - 30 min).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz