Łączna liczba wyświetleń

piątek, 4 września 2015

Dynia

Powoli za oknem, robi się nam jesienna atmosfera. Powoli też zaczyn się sezon dyniowy. Pierwsze słoiki dyniowych smakołyków już zrobione. Poniżej podaje przepis na przepyszny dżem dyniowo - pomarańczowy z nutą korzenną. Idealny na chłodniejsze poranki. Super komponuje się także z ciepłymi naleśnikami, wymieszany z twarogiem. Po prostu pycha!


Dżem dyniowo - pomarańczowy z nutą korzenną


Skladniki:


  • dynia 1kg obrana i pokrojona w kostkę
  • cukier 300 g
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 cytryny
  • przyprawy korzenne ( cynamon, goździki, gałka muszkatołowa)

Na 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni dajemy ok 300 g cukru, 2 obrane pomarańcze i pół cytryny. Na każdy kilogram dyni więcej dodajemy wszystko razy 2.

Dynie obieramy i kroimy w drobną kostkę, przesypujemy do dużego rondla z grubym dnem, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok 2h aby puściła sok. Po tym czasie stawiamy rondel na małym gazie i gotujemy aż dynia zacznie się rozpadać. Po tym czasie parzymy i obieramy pomarańcze ( obrać jak najbardziej z białej skórki) kroimy w kostkę i dodajemy do dyni. Wyciskamy też sok z cytryny i dodajemy do reszty. Na koniec dodajemy kilka sztuk goździków ( ok. 4), szczyptę gałki muszkatołowej oraz cynamon ( według uznania i preferencji smakowych). Wszystko gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aby nie przywarło się do dna. Dżem jest gotowy gdy odparuje większość soku i przełożona kropelka dżemu na talerzyk zastyga. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy zakrętkami w dół na ok 15 min. Gotowe!


A z wydrążonej dyni można zrobić śliczny lampion :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz